A hideg, téli időszakban egy finom krémleves kellemesen átmelegít bennünket. Ha pedig fogyasztás előtt meglocsoljuk egy kis hidegen sajtolt tökmagolajjal, akkor nem csak kellemes ízű, hanem tápláló is lesz.
Nézzük, hogy milyen krémlevesekhez illik leginkább a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj!
Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal
Hozzávalók
60dkg sütőtök
1db leveskocka
10dkg vaj
2dl tejszín
1dl narancslé
kakukkfű
bors
szerecsendió
tökmag
1 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
A tököt kisebb darabokra vágjuk, majd a vajon megpároljuk. Ha kész, akkor hozzáadjuk a leveskockát, és felöntjük 2 dl vízzel. Addig pároljuk, amíg a tök teljesen puha nem lesz. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket és a tejszínt. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy körülbelül 8-9 dl levest kapjunk.
Tálalás előtt megszórjuk pirított tökmaggal, és meglocsoljuk Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajjal.
Cukkinikrémleves tökmagolajjal
Hozzávalók
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg cukkini
20 dkg burgonya
2 evőkanál olívaolaj
8 dl zöldség alaplé
150 g főzőtejszín
só
bors
2 teáskanál citromlé
1 csipet cukor
1 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
A fokhagymát és a vöröshagymát apróra vágjuk, majd megtisztítjuk és felkockázzuk a cukkinit és a burgonyát is.
Az olívaolajon dinszteljük meg a fokhagymát és a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a burgonyát, a cukkinit és pár percig tovább dinszteljük. Ezután felöntjük az alaplével, és lefedve körülbelül 20-25 percig főzzük. Ha kész, akkor egy botmixer segítségével pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és felforraljuk. Ízlés szerint sóval, borssal, cukorral és citromlével ízesítjük.
Tálalás előtt locsoljuk meg egy kevés Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajjal, és hintsük meg aprított, pirított tökmaggal.
Sült zöldségkrémleves tökmagolajjal
Hozzávalók
1 sárgarépa
1 fehérrépa
20 dkg zeller
60 dkg sütőtök
1 db közepes méretű burgonya
2 db közepes méretű vöröshagyma
2 liter alaplé vagy víz
1 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál szerecsendió
fél teáskanál gyömbér
3 teáskanál só
2 dl tejszín
1 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
A zöldségeket megtisztítom és feldarabolom, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megsózom és 30-40 perc alatt puhára sütöm. A sütőtököt meghámozom, majd a megsült zöldségekkel együtt egy fazékba teszem. Felöntöm az alaplével és fűszerezem. Felforralom, majd pár perc főzés után botmixerrel pürésítem. Pár perc főzés után felöntöm a tejszínnel, és még egyszer összemelegítem.
Tálalás előtt Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajjal meglocsolom, és apróra vágott pirított tökmaggal megszórom.
Ezek a krémlevesek nem csupán finomak, hanem rendkívül egészségesek és táplálóak is. A felhasznált zöldségek tápértékét tovább növelhetjük a hidegen sajtolt tökmagolaj felhasználásával.
A természetgyógyászok szerint a hidegen sajtolt tökmagolaj számos pozitív élettani hatással rendelkezik. Az alábbiakban pontokba szedve gyűjtöttem össze önöknek, hogy milyen sok területen járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez:
- prosztataproblémák
- nőknél előforduló gyakori felfázások, fertőzések
- fogínygyulladások– ilyenkor a legjobb, ha az olaj lenyelése előtt át is öblögetjük a gyulladt fogínyt
- gyulladásos megbetegedések
- szív- és érrendszeri problémák
- nagyobb betegségek, műtétek utáni felépülés
- fáradtság, erőtlenség
A jótékony hatást azonban csupán a valódi, 100%-ban természetes hidegen sajtolt tökmagolajtól várhatunk, hiszen a hidegen sajtolás során nem használunk magas hőmérsékletet, így nem sérülnek az értékes összetevők. Mi, a Zahorecz gazdaságban saját termőföldjeinken termesztjük a héj nélküli tökmagot, amelyből kizárólag hidegen sajtolással préseljük ki Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat, amelyet önök is megvásárolhatnak a Zahorecz webáruházban (ide kattintva elérhető).