Immunrendszer erősítése természetesen!

Az őszi-téli időszakban sokan küzdenek megfázással, influenzával és egyéb vírusokkal. Elkerülni nem igazán tudjuk őket, viszont egy erős immunrendszerrel a gyógyulás időtartamát jelentősen lerövidíthetjük. Mutatom, hogy mire érdemes odafigyelni!

Nap mint nap találkozunk betegségeket okozó vírusokkal, baktériumokkal. Szervezetünk próbál harcolni a kórokozókkal szemben, ezért nem betegszünk meg minden esetben. Immunrendszerünk állapota azonban jelentősen befolyásolja, hogy mennyire dönt le bennünket egy-egy betegség.

Mi is sokat tehetünk azért, hogy testünk természetes védekezőrendszerét támogassuk, erősítsük. Ma cikkünkben ehhez hoztam egy kis segítséget.

Nézzük hogyan erősíthetjük immunrendszerünket természetes módon!

Az egyik legfontosabb dolog az ideális testsúly megtartása, illetve visszanyerése. A túlsúly nem csupán nálunk, hanem világszerte nagy probléma, sokszor már egészen kicsi korban jelentkezhet. Ha nem törődünk vele, akkor hosszútávon jelentősen gyengíti az immunrendszert, és megnöveli számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát.

Egy változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrenddel nem csupán ideális testsúlyunkat nyerhetjük vissza, hanem rengeteget tehetünk immunrendszerünk megerősítéséért is.

Melyek azok az ételek, amelyek erősítik immunrendszerünket?

Gondolom nem mondok újdonságok akkor, ha első helyen a zöldségeket említem.  A zöldségek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint sok rostot is tartalmaznak, amelyek mind létfontosságúak az erős és egészséges szervezethez.

A brokkoli és a káposzta a legjobb választás. A brokkoli tele van C-, E- és A-vitaminnal, valamint értékes rostokkal és antioxidánsokkal. Kiváló alapanyag salátákhoz, köretekhez, de arra figyeljünk, hogy ne főzzük-süssük nagyon sokáig, mert akkor sérülnek az értékes összetevők. A legjobb megoldás a párolás, amely megőrzi a benne található vitaminok és ásványi anyagok nagy részét.

A káposzta, sőt vele együtt a brokkoli, a kelkáposzta és a karfiol olyan alapanyagok, amelyek megkötik a szervezetben jelen lévő szabadgyököket. A szabadgyökök olyan sejtkárosító molekulák, amelyek a különböző környezeti hatások (légszennyezettség, vegyszerek, adalékanyagok), valamint érzelmi nehézségek hatására alakulnak ki a szervezetünkben, és hosszú távon gyulladásokat, majd krónikus betegségek kialakulását eredményezik. A zöld színű, illetve a keresztesvirágú zöldségek felveszik a harcot a szabadgyökök sejtkárosító hatásaival, így erősítik a szervezetet.

A káposzta savanyított formában is rendkívül egészséges. Úgy működik, mint egy természetes probiotikum, ezért fogyasztásával sokat tehetünk a bélflóra egyensúlyának fenntartásáért. Ha bélflóra egyensúlya felborul, tehát a bélrendszerben többségbe kerülnek a káros baktériumok, akkor az gyengítheti az immunrendszer védekezőképességét.

Hanem szeretjük önmagukban ezeket a zöldségeket, vagy szeretnénk egy kicsit változatosabbá tenni őket, akkor kóstoljuk meg hidegen sajtolt tökmagolajjal. Ez a gyönyörű, zöld színű, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli növényi olaj jótékony hatással van a szervezetünkre. Tele van értékes antioxidánsokkal, ezért nagyszerűen kiegészíti ételeinket.

Hogyan használjuk a hidegen sajtolt tökmagolajat?

A legfontosabb, hogy hidegen. A nevében is azért van benne, hogy hidegen sajtolt, mert ennek az olajnak a készítése során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, így meg tudjuk óvni az értékes összetevőket. Éppen úgy, ahogy a zöldségeknél is felhívtam a figyelmet a kevés ideig történő hőkezelésre, a tökmagolaj esetében is a hidegen sajtolt változatot javaslom.

Hidegen sajtolt kistermelői tökmagolaj

A hidegen sajtolt tökmagolaj a tökmagra emlékeztető ízvilágot kölcsönöz ételeinknek, egy egyszerű zöldségköretet is különlegessé tud tenni. Felhasználásával változatossá tehetők a fogások, és még azok is szívesen elfogyasztják, akik önmagában nem szeretik a zöldségeket. Alkalmazzuk közvetlenül fogyasztás előtt salátaöntetként, krémlevesek tetejére csepegtetve, vagy sült húsok utóízesítésre közvetlenül fogyasztás előtt.

Az imént említett zöldségek, valamint a hidegen sajtolt tökmagolaj mellett hatékony immunerősítő még a fokhagyma, a gyömbér és a méz. Fogyasszuk őket rendszeresen, hogy a téli náthás-megfázós időszakot gond nélkül átvészelhessük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük