Tökmagos macaron – egy igazán különleges ünnepi sütemény

November közepén már sokan elkezdenek azon gondolkodni, hogy a közelgő ünnepeket milyen finomságokkal koronázzák meg.

Ma egy igazán különleges receptet hoztam önöknek, ez pedig nem más, mint egy tökmagos macaron. Garantáltan dísze lesz az ünnepi asztalnak, de ha még soha nem készített macaront, akkor sem kell elkeserednie, mert karácsonyig még bőven van idő begyakorolni.

Mutatom hozzá a tökéletes receptet!

Tökmagos macaron

Hozzávalók:

  • 60 gramm szobahőmérsékletű tojásfehérje (kb. 2 db kisebb
    tojás)
  • 60 gramm kristálycukor
  • 85 gramm Betyáros tökmagliszt
  • 85 gramm porcukor

Mérjük le a tökmaglisztet és a porcukrot egy tálba. Ha szeretnénk, akkor egy kávédaráló segítségével finomabbra őrölhetjük a tökmaglisztet és a cukrot, de nem szükséges. Azt azonban mindenképpen javaslom, hogy a felhasználás előtt szitáljuk át a tökmagliszt és a porcukor keverékét.

Ha kész, akkor a tojásfehérjéket kézi vagy gépi habverővel verjük kemény habbá, miközben a cukrot apránként hozzáadjuk (én 3 részletben szoktam beleönteni). A legjobb, ha elkezdjük verni a habot, majd pár perc elteltével hozzáadjuk az első adag cukrot, tovább keverjük pár percig, hozzáadjuk a második adag cukrot, megint keverjük pár percig és végül a harmadik adag cukrot is hozzáadjuk. A végén egy kemény és fényes habot kapunk.

Az elkészült tojásfehérje habot több részletben érdemes hozzáadni a porcukros tökmagliszthez. Az összes tojáshab hozzáadása után a tésztát kívülről befelé keverjük (a bejegyzés végén a videóban megmutatom), miközben folyamatosan ellenőrizzük a sűrűségét. Akkor jó a tészta, ha a spatulát felemelve a tészta vastag szalagként (ez is látható a videóban), folyamatosan folyik, és nem darabokban zuhan le.

Az elkészült tésztát egy habzsákba töltjük, aminek a végén egy sima díszítőcső található, de enélkül is elkészíthető.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kb. 3 cm átmérőjű köröket kell halmozni az elkészült tésztából egymástól kb. 2-3 cm-re, mert a pihentetés közben még terülni fognak. A levegőbuborékok
eltávolítása érdekében a tepsit kb 5 cm magasról érdemes párszor “leejteni”, a megmaradt buborékokat pedig egy fogpiszkáló segítségével kilyukasztani.

A pihentetési idő nagyon fontos a macaronok sikeressége szempontjából. Kb. 20-30 percig hagyjuk a macaronokat pihenni nem túl nedves helyen, hogy “bebőrösödjenek”. Ezalatt az idő alatt kb. 140-145 fokra (sütő függő) légkeveréses módban előmelegítjük a sütőnket. 20-30 perc elteltével ellenőrizzük a tésztát, és ha már nem ragad a felületük, akkor kb. 17-20 perc alatt készre sütjük őket. A macaronokat hűlés után leszedjük a sütőpapírról és összepárosítjuk őket.

Milyen krém kerüljön bele? Mutatom!

Szerintem ehhez a macaronhoz nagyszerűen passzol egy vaníliás-fehércsokis krém.

Ehhez szükségünk lesz 37 dkg fehércsokoládéra, 15 cl tejszínre és 10 csepp vaníliaaromára. A tejszínt tegyük egy hőálló tálba, majd gőz felett kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá az darabokra tördelt fehércsokoládét, és óvatosan melegítsük addig, amíg homogén lesz. Nem kell sokáig, mert könnyen összeáll. Hűtsük le (pár perc után a hűtőbe is betehetjük).
Ha kihűlt a krém, akkor vegyük ki a hűtőből, robotgép segítségével lazítsuk fel, és töltsük egy habzsákba. A habzsák segítségével minden második macaronra nyomjuk egy kevés krémet. A bejegyzés alján található videó segít!

A tökmagliszthez nagyon jól passzol a málna, úgyhogy a krémre tehetünk egy kevés apróra vágott málnát, sőt, még akár pirított tökmagot is.

Hoztam egy kis videót is segítségképpen! Fogadják és készítsék szeretettel!


Ne feledjék karácsonyi akciónkat sem! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük