Tökmagolaj – a hidegen préselt orvosság

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a népi gyógyászat valódi orvosságként tekint a hidegen sajtolt tökmagolajra. Ma azt szeretném megmutatni, hogy miért tartják ennyire értékesnek, miért hívják sokan zöld aranynak is magát a tökmagolajat.

Hidegen préselve, adalékanyagoktól mentesen

A tökmagolaj akkor a legértékesebb, ha hidegen van préselve.

Mit is jelent mindez?

Csupán annyit, amennyit mi is rendszeresen alkalmazunk a Zahorecz gazdaságban. A saját területünkön termesztett héj nélküli tökmagot megtisztítjuk, megszárítjuk, majd egyenesen a préselőgépbe tesszük, és kisajtoljuk belőle az olajat. Nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, nem adunk hozzá tartósítószert, adalékanyagot és semmilyen aromát sem. Sőt, nem hígítjuk semmilyen más olajjal.

Fontosnak tartom, hogy erre felhívjam a figyelmet, mert sajnos nem mindenhol ugyanígy csinálják. Bár legtöbbször nem tüntetik fel a termékleírásokban, de a gyártók sokszor alkalmaznak magas hőmérsékletet és adalékanyagot azért, hogy adott mennyiségű magból több olajat sajtoljanak ki, illetve azért, hogy a végtermék ízletesebb legyen. Ez a helyzet a melegen sajtolt, vagy másnéven hagyományos eljárással készült, esetleg őrségi tökmagolaj névvel illetett tökmagolajok esetében.

A melegen sajtolt olajok úgy készülnek, hogy a megtisztított magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják, végül kisajtolják belőle az olajat. Ezt a módszer már nagyon régóta használják hazánk nyugati felében, illetve a szomszédos Ausztriában. Az így készült tökmagolaj jellegzetes, pirított ízvilágú, barnás színű olaj, amely ugyanúgy fogyasztható, mint a hidegen sajtolt, de élettani hatás szempontjából elmarad a hidegen sajtolt változattól.

Válasszuk a hidegen sajtolt Betyáros tökmagolajat!

Nincs szükség semmilyen egyéb beavatkozásra. A valódi hidegen sajtolt tökmagolaj az olajos magra jellemző ízvilágú, így önmagában is tökéletes, nem kell semmivel ízesíteni ahhoz, hogy fogyaszthassuk. Sőt, inkább a valódi tökmagolaj ad hozzá az étel ízéhez, kiegészítve, kiemelve azt.

A hidegen sajtolt tökmagolaj értéke magában a készítés módjában rejlik. Mivel nem éri magas hőmérséklet, ezért meg tudjuk őrizni a tökmag értékes összetevőit, a benne található vitaminok és ásványi anyagok nem sérülnek. Ezért lehet ez a változat értékesebb élettani hatás szempontjából, és ezért ajánlják a természetgyógyászok a hidegen sajtolt változatot egészségünk megőrzése céljából.

Éppen aktuális – sütőtökkrémleves tökmagolajjal

Az ősz a tök szezonja. Na és a finom krémleveseké. Egyik nagy kedvencünk a tejszínes sütőtökkrémleves hidegen sajtolt Betyáros tökmagolajjal. Mutatom is, hogy érdemes elkészíteni!

Hozzávalók:

35 dkg sütőtök
1 db leveskocka
12 dkg vaj
2 dl tejszín
kakukkfű, bors, szerecsendió
tökmag
Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj

A tököt hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Vajon pároljuk meg, majd adjuk hozzá a leveskockát. Öntsük fel 2 dl vízzel, és addig főzzük, amíg a tök puha nem lesz. Ha kész, akkor egy mixer segítségével pürésítsük, közben pedig adjuk hozzá a fűszereket és a tejszínt. Végül öntsük fel vízzel, nagyjából 7-8 dl elég hozzá, és forraljuk fel. Amint kész, szórjuk meg pirított tökmaggal és locsoljuk meg hidegen sajtolt Betyáros tökmagolajjal.

Miért érdemes fogyasztani a hidegen sajtolt tökmagolajat?

A hidegen sajtolt tökmagolaj, ahogy korábban is írtam, rengeteg értékes vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkezik. Mi a Zahorecz gazdaságban gondosan odafigyelünk arra, hogy a készítés során nem érje magas hőmérséklet a magokat, így tudjuk ugyanis csak megőrizni az értékes összetevőket.

A tökmagolajat hozzáadhatjuk ételeinkhez, de figyeljünk oda, hogy ne melegítsük az ételt az olajjal együtt, mert így tudunk mi is vigyázni az értékeire.

Van még egy másik lehetőség is, ahogy a hidegen sajtolt tökmagolajat beilleszthetjük a mindennapjainkba. Ez pedig a kúraszerű fogyasztás.

Fogyasszuk kúraszerűen a tökmagolajat!

Mit jelent a kúraszerű fogyasztás?

Nagyon egyszerű! Reggel, közvetlenül felkelés után igyunk meg egy evőkanálnyi tökmagolajat éhgyomorra. Az olaj elfogyasztása után várjunk 15-20 percet a reggelivel. Ha rendszeresen kávézunk vagy teázunk, akkor ezzel is várjuk meg az említett időt azért, hogy az olaj és a benne található vitaminok és ásványi anyagok jobban felszívódhassanak.

Egy kúra időtartama 3 hónap, ez azt jelenti, hogy 3 hónapon keresztül minden reggelt tökmagolajjal indítsunk. Felnőtteknek napi 1 evőkanál, gyerekeknek napi 1 teáskanál fogyasztása ajánlott. Igen, gyermekek is fogyaszthatják, hiszen az ő egészségükre is jótékony hatással lehet.

Milyen problémák esetén ajánlott a hidegen sajtolt tökmagolaj?

A tökmagolaj sok területen lehet a segítségünkre. Jótékonyan hat például:

  • a mentális egészségünkre
  • hajunk és bőrünk egészségére és szépségére
  • szívünk egészségére
  • a prosztata egészségére
  • húgyutak egészségére

Ezen felül segítségünkre lehet még a menopauza tüneteinek kezelésében, valamint a stressz és a szorongás enyhítésében.

Azt hiszem, hogy így a cikk végére érve már senki nem csodálkozik azon, hogy miért emlegetik sokan zöld aranyként a tökmagolajat. Ha Ön is szeretné megkóstolni, és szeretné élvezni jótékony hatásait, akkor kattintson az alábbi képre és rendelje meg webáruházunkon keresztül!

tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük