Tökmagkrém – üvegbe zárt csoda!

A héj nélküli tökmag rendkívül egészséges nassolnivaló. Sokan nem is gondolnák, hogy azon felül, hogy elrágcsáljuk, még milyen változatosan felhasználható.

Ma a tökmagkrémről hoztam hasznos információkat Önnek!

Miért értékes a héj nélküli tökmag?

Mielőtt belemennénk, hogy készül a tökmagkrém, nézzük meg, hogy miért érdemes héj nélküli tökmagot fogyasztanunk.

A tökmag fogyasztása elsősorban a férfiak körében népszerű. Azt tapasztalom, hogy a köztudatba is így épült be, pedig a hölgyek számára is fontos lenne a rendszeres fogyasztása.

A tökmag gazdag ásványi anyagokban (többek között magnéziumban és foszforban), nyomelemekben, fehérjékben, B-vitaminban, értékes zsírsavakban, valamint A- és E-vitaminban.

A férfiak számára elsősorban a prosztata védelmében ajánlott. Akár megelőzésre, akár a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ma már egyre több vizsgálat készül azzal kapcsolatban, hogy nem csak a férfiak, hanem a nők számára is rendkívül jótékony. Rendszeres fogyasztásával akadályozhatjuk a vírusok és a baktériumok elszaporodását a bélrendszerben, illetve támogathatjuk az agy és az idegrendszer megfelelő működését.

A tökmagnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van, amelynek köszönhetően segít csökkenteni a szervezetben kialakuló gyulladásokat, szelén és E-vitamintartalma miatt pedig védi a testünket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.

Hogyan készül a tökmagkrém?

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

Mi, itt a Zahorecz gazdaságban, saját területeinket, saját magunk termeljük a héj nélküli tökmagot.

Gyönyörű tájon, gazdag termőföldeknek köszönhetően a megtermelt tökmag tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

A megtermelt héj nélküli tökmagból az őszi szüret után hidegen sajtolt tökmagolajat készítünk. Kizárólag hidegen sajtolással dolgozunk, mert csak így tudjuk biztosítani, hogy a tökmag értékes összetevői nem sérülnek.

A hidegen sajtolásnak ugyanis az a lényege, hogy a sajtolási folyamat során nem használunk magas hőmérsékletet, illetve nem alkalmazunk adalékanyagokat sem. Az eredmény 100%-ban természetes, tiszta hidegen sajtolt Betyáros tökmagolaj.

A tökmagolaj sajtolásakor igyekszünk a lehető legtermészetesebb módon kezelni a kész olajat. Nem alkalmazunk mechanikai szűrést, hanem csupán ülepítéssel tisztítjuk meg az olajat. Ez azt jelenti, hogy a sajtolás után néhány napig hagyjuk állni a tartályban, sötét, hűvös helyen. Pár nap elteltével az olaj gyönyörűen letisztul, a benne maradt természetes anyagok, vagyis az apró tökmagszemcsék szépen leülepednek. Ha az olaj letisztult, akkor lefejtjük a leülepedett részről és ezután palackozzuk.

A megmaradt részt sem dobjuk ki, sőt gondos munkával kis üvegbe zárjuk, mert jól tudjuk, hogy az így keletkező tökmagkrém rendkívül értékes és egészséges kincs az emberek számára. A tökmagon kívül tökmagolajat is tartalmaz, így finom, krémes állagú, könnyen kenhető és kényelmesen felhasználható.

Mire használható a tökmagkrém?

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a tökmagkrém felhasználásának csupán a fantáziánk szab határokat.

A legegyszerűbb fogyasztási módja az, amikor egy szelet pirítósra kenjük. Tápláló, egészséges reggeli vagy vacsora, amely könnyen és gyorsan elkészíthető.

Ezen felül a tökmagkrém hozzáadható süteményekhez, péksüteményekhez, desszertekhez vagy akár zabkásához is. De ízesíthetünk vele sült húsokat is, akár utólag, közvetlenül a fogyasztás előtt.

A tökmagkrém felhasználásával igazán különleges vendégváró falatokat is készíthetünk. Ma hoztam egy olyan kiflireceptet, amellyel garantáltan bele lehet zsebelni néhány elismerő dicséretet.

Nincs elérhető leírás.

Tökmagkrémes kifli

Tészta hozzávalói:

  • 70 dkg finomliszt,
  • 5 dkg élesztő,
  • 2 db tojás,
  • 1 pohár tejföl vagy kefir,
  • 6 dkg cukor (2 teáskanál),
  • 2 teáskanál só,
  • 1,5 dl langyos tej,
  • 1 dl olaj,
  • tetejére tökmag

Krém hozzávalói:

  • 10 dkg margarin,
  • 10 dkg reszelt sajt,
  • só ízlés szerint,
  • 1 tömlős krémsajt (tejszínes),
  • egy jó csokor medvehagyma apróra vágva (ez helyettesíthető más zöld fűszerrel is)
  • tökmagkrém ízlés szerint

A lisztet egy tálba szitáljuk, a tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, élesztővel felfuttatjuk. A lisztben a sót elkeverjük, a liszt mélyedésébe 1 dl olajat öntünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, az 1 teáskanál cukor, végül pedig a felfuttatott élesztőt. Kicsit keményebb tésztát dagasztunk, 4 cipót formázunk, letakarva ½ órát kelni hagyjuk.

Amíg pihen a tészta, addig elkészítjük a krémet. A margarint, a krémsajtot és a sót összekeverjük, kihabosítjuk. Ezután a krémet kétfelé vesszük.

Amikor megkelt a tészta, akkor körülbelül 35-40 cm átmérőjűre kinyújtjuk (2-3 mm vastag legyen). Megkenjünk a krém egyik felével, rászórjuk az apróra vágott medvehagyma és a reszelt sajt felét, majd a második kinyújtott lapot is rátesszük. Nyújtófával óvatosan végigsimítjuk, hogy összetapadjon. A második lap tetejével ugyanúgy járunk el.
A tésztát 16 részre vágjuk és kifliket formázunk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 40 percet pihentetjük, majd megkenjük tojással és meghintjük tökmaggal, végül pirosra sütjük.

Tökmagkrémünk megvásárolható személyesen a Zahorecz gazdaságban, illetve a helyi termelői piacokon. Bővebb információkat Facebook oldalunkon vagy telefonon keresztül kérhet!

Kérem, hogy hívjon bizalommal, szívesen segítek abban, hogy ön is megkóstolhassa ezt a rendkívül finom és egészséges csemegét.
Elérhetőségeim:
Zahoreczné Andi – 06 20 376 7705

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük