Tökmagolaj ára – miért kerül ennyibe?

Miért kerül ennyibe egy liter tökmagolaj? 

Gyakori kérdés az érdeklődők részéről. Megértem, hiszen ők azt látják, hogy ha beütik a keresőbe a tökmagolaj szót, akkor az árak széles skálán mozognak.

Az viszont nem értik, hogy miért van ennyiféle tökmagolaj, és miért ilyen eltérőek az árak.

Ma járjuk körül egy kicsit ezt a témát. Mire végigolvassa a bejegyzést, tudni fogja, hogy melyik az a tökmagolaj, ami valóban megéri azt az árat, amit kérnek érte.

A titok a feldolgozási módok, illetve azok variálásában rejlik.

Hogyan készülhet tökmagolaj?

  1. Hidegen sajtolással
  2. Melegen sajtolással vagy más néven pirítással
  3. Az előzőek keverésével

Miért befolyásolja a készítés módja a tökmagolaj árát?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ tudjak adni, először ismerje meg az egyes feldolgozási módok lényegét.

Hidegen sajtolás

A hidegen sajtolás technológiájával készült növényi olajok a legértékesebbek. Jól tudjuk ezt, hiszen gazdaságunkban is ezt a technológiát alkalmazzuk, ezért a Betyáros tökmagolajunk 100%-ban hidegen sajtolt tökmagolaj.

A hidegen sajtolás lényege, hogy a megtiszított és megszárított magok közvetlenül egy csigás présbe kerülnek, majd kisajtoljuk belőlük az olajat. Ennyi. Nincs semmilyen egyéb beavatkozás vagy hozzáadott anyag, csak a színtiszta hidegen sajtolt tökmagolaj.

Miért hangsúlyozom ki ennyire, hogy nincs semmilyen más folyamat, illetve adalékanyag? 

Azért, mert a Betyáros tökmagolaj készítése során mi nem melegítjük a magokat, nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, ugyanis szeretnénk a lehető legtöbb értékes összetevőt megőrizni. Így lesz a végtermék, vagyis a tökmagolaj igazán értékes az ön számára.

Az adalékanyagokról pedig azért kell beszélni, mert sok gyártó például sót, illetve vizet a magokhoz a sajtolási folyamat során. Mi ilyet nem teszünk, mi ragaszkodunk a tiszta, valódi hidegen sajtolt olaj készítéséhez. 

De nézzük, hogy miért említettem ennyiszer a magas hőmérsékletet, illetve az adalékanyagokat.

Melegen sajtolás

Aki tökmagolajat vásárol, annak fontos tudnia, hogy a piacon nagyon sok olyan tökmagolaj van, amit melegen sajtolnak.

A melegen sajtolás lényege, hogy a megtiszított és megszárított magokat ledarálják, majd vizet és sót adnak hozzá, és az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják. A végeredmény egy pörkölt ízvilágú, melegen sajtolt tökmagolaj.

A boltok polcain úgyis találkozhat az ilyen típusú olajokkal, mint:

  • hagyományos eljárással készült olaj
  • melegen sajtolt olaj
  • pirított tökmagolaj
  • őrségi hagyományos tökmagolaj
  • stájer tökmagolaj

Ezek a leggyakrabban előforduló megnevezések, amikkel én találkoztam. Persze lehet, hogy valaki csak annyit ír rá, hogy tökmagolaj. Na, ott igazán nehéz dolga van a vásárlónak.

Miért lehet probléma a magas hőmérséklet?

Biztosan megfordult a fejében, miközben ezeket a sorokat olvasta, hogy ugyan már miért baj, ha megpirítják a magokat. Nem attól lesz finom, karakteres íze?

De igen, attól lesz. Viszont a pirítással, a hevítéssel a legtöbb értékes vitamin- és ásványi-anyag is sérül. Így a végeredmény valóban egy ízletes növényi olaj lesz, viszont élettani hatások szempontjából kevésbé értékes, mint a valódi hidegen sajtolt olaj.

Nem mondom, hogy káros a pirított tökmagolaj. Ne értse félre senki. Aki szereti azt az ízvilágot, amit ez a fajta olaj ad, az nyugodtan fogyassza. Probléma csak akkor van, ha valaki a jótékony hatása miatt veszi a tökmagolajat. Ilyenkor, ha pirított változatot választ, akkor hiába várja a pozitív hatásokat, nem fognak jönni, mert a tökmag értékes összetevői sérülnek a magas hőmérséklet hatására.

Mégis akkor miért pirítják a termelők meg a tökmagot?

Ennek véleményem szerint két lehetséges oka van.

Az egyik az, hogy egy régóta fennálló hagyományt követnek, hiszen a melegen sajtolásnak több évtizedre visszanyúló hagyománya van az Őrségben, illetve Ausztriában.

A másik ok már gazdasági jellegű, ugyanis a melegen sajtolás során a felhevített magokból sokkal több olajat tudnak kisajtolni a termelők, mint a hidegen sajtolás folyamatával.

A két technológia keverése

Sajnos a leleményes termelők tudatosan kihasználják a fent leírtakat. Tisztában vannak vele, hogy egyre többen tudják, hogy a hidegen sajtolt olaj élettani hatások szempontjából értékesebb. Ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy a tisztán hidegen sajtolás technológiájával romlik a kihozatal (vagyis egy kg magból kevesebb olajat kapnak).

Emiatt keverik a kettőt, vagyis sajtolás előtt hevítik a magokat, hogy jobb kihozatalt érjenek el, majd pedig a felhevített magokat egy hidegen sajtolásra alkalmas csigás présbe teszik. Így nyugodtan mondhatják a vásárlóknak, hogy az olaj hidegen sajtolásra alkalmas gépekkel készült.

Fontos tehát, hogy vásárlóként tájékozódjon a készítés valódi módjáról. A legjobb, ha személyesen felkeresi az adott termelőt. Nálunk, a Zahorecz gazdaságban szívesen látjuk és meg is mutatjuk, hogy hogyan/hol dolgozunk. Azért tesszük ezt, mert számunkra fontos, hogy ön valóban kiváló minőségű, valódi hidegen sajtolt olajat kapjon, és erről saját szemével is meggyőződhessen. Kattintson ide, ha szeretne bepillantani sajtoló üzemünkbe!

Miért kapható tehát ennyiféle áron a tökmagolaj?

A fent leírtak alapján azt hiszem most már egyértelmű, hogy hogyan függ össze a készítés módja és a kész tökmagolaj ára.

Az olcsóbb olajok közé általában azok a tökmagolajak tartoznak, amik melegen sajtolással készülnek, hiszen ott egy adott mennyiségű magból sokkal több olajat nyernek ki a termelők. Ebből következik, hogy olcsóbban is tudják adni az olajat.

Ezek után következnek azok, amelyek a két technológia keverésével készülnek, hiszen ott már sokan ráírják, hogy hidegen sajtolt olaj, csak azt felejtik el megemlíteni, hogy a magokat előtte megpirították.

Az árkategória csúcsán pedig a valódi hidegen sajtolt olajok állnak. Igen, tudom, sajnos ezek a legdrágábbak, de fontos szempont, hogy ezekből valóban csak egy evőkanálra van szükség naponta. Az ilyen típusú olajok tartalmazzák a legtöbb értékes összetevőt, amit a tökmag maga is tartalmaz, ezért ha ön egészségmegőrzés céljából fogyasztaná, akkor mindenképpen ilyen terméket javaslok. A Betyáros tökmagolajunkban megbízhat, mi kizárólag csak hidegen sajtoltás technológiájával dolgozunk. Kattintson a lenti képre és nézze meg webáruházunkat!

tökmagolaj

Fontos, hogy mindig tájékozódjon a vásárlás előtt. Soha ne vásároljon arctalan webáruházakból csak azért, mert ott sokkal olcsóbb. Legyen körültekintő!

Az árkategóriáknál nem soroltam fel azokat az olajakat, amelyek a higításnak köszönhetően olyan silány minőségűek, hogy nem is mernek elkérni érte sok pénzt. Bármilyen csábító, de az ilyen olajakat nem ajánlom, mert egészségmegőrzés szempontjából az áruk sajnos kidobott pénz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük