Tökmagolaj a szív egészségéért

A tökmagolajról eddig csak a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítése kapcsán beszéltünk.

Van azonban a hidegen sajtolt tökmagolajnak még egy nagyon értékes tulajdonsága, ez pedig a magas telítetlen zsírsavtartalom.

Miért fontos a telítetlen zsírsav a szervezet számára?

A mai felgyorsult világban az emberek rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, ami jelentősen megnöveli a telített zsírsavak bevitelét. A túlzásba vitt telített zsírsavfogyasztás sokszor gyulladásos folyamatokat indít el a szervezetben. Nem kizárt, hogy ezek tehetők felelőssé a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, illetve a daganatos megbetegedésekért.

Ideális esetben a táplálkozásunkban a telítetlen és a telített zsírsavak arányának 3:1-nek kellene lenni, ahol a 3 jelenti a telítetlen zsírsavakat, az 1 pedig a telített zsírsavakat.

Sajnos azonban ma ez az arány az 1:20-hoz közelít. Igen, jól látja. Itt az 1 jelenti a jótékony telítetlen zsírsavakat és a 20 a káros telített zsírsavakat.

Miben található jó minőségű telítetlen zsírsav?

A hidegen sajtolt tökmagolaj jelentős arányban tartalmaz telítetlen zsírsavat, ezért rendszeres fogyasztása jótékony hatású lehet a szervezet számára. 

A hangsúly a hidegen sajtolt tökmagolajon van. Csak ez a típusú olaj tartalmazza azokat az értékes összetevőket, amikre a szervezetnek szüksége van.

A piacon azonban rengeteg típusú tökmagolaj található. Nehéz kiválasztani közülük azt, ami valóban hidegen sajtolt.

Talán nem is tudja, de sajnos még abban sem bízhat meg 100%-osan, amelynek a címkéjén fel van tüntetve, hogy hidegen sajtolt.

Miért?

Azért, mert vannak olyan gyártók, akik a sajtolás előtt megpörkölik a magokat. Igaz, hogy utána olyan géppel sajtolják ki belőle az olajat, ami hidegen sajtolás technológiájával dolgozik, de ettől ez még nem lesz hidegen sajtolt. A melegítéssel és a pirítással tönkreteszik a tökmag értékes vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Mindezt azért, hogy nagyobb kihozatalt érjenek el a sajtolás során.

Ugye érti mire gondolok?

A hidegen sajtolás lényege, hogy a megtisztított magok a csigás présbe kerülnek és kisajtoljuk belőlük az olajat. Ennyi. Nem daráljuk le a magokat, nem pirítjuk, de még csak nem is melegítjük a sajtolás előtt. Mi a Zahorecz gazdaságban ragaszkodunk ahhoz, csak ilyen eljárással készült tökmagolajat adjunk Önnek. Akár személyesen is meglátogathatja üzemünket, hogy meggyőzödjön arról, hogyan dolgozunk.

Ahogy Ön is látja, a Zahorecz gazdaság sajtoló üzemében a magok egyenesen a gépbe kerülnek és kisajtoljuk belőle az olajat:

Hogyan érdemes fogyasztani a tökmagolajat a szív egészségének védelmében?

A kulcsszó: kúraszerűen.

Egy-egy evőkanáltól nem várható tartós eredmény. A rendszeres, következetes, kúraszerű fogyasztást ajánlom, ami azt jelenti, hogy minden reggel, éhgyomorra elfogyaszt egy evőkanálnyi tökmagolajat.

Egy kúra időtartama minimum 3 hónap legyen. 

Az olaj elfogyasztása után várjon kb. 15 percet a reggelivel. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy az értékes összetevők felszívódjanak. Ha rendszeresen fogyaszt fekete kávét, illetve fekete teát, akkor ennek elfogyasztásával kérem várja meg a 15 perc leteltét.

Ha nem tudja önmagában meginni az olajat, mert nem szereti az ízét vagy az olajos állagot, akkor javaslom, hogy egy korty vízzel öblítse le az olajat. Kérem, hogy kerülje a citrusos italokat, mert ezek gátolhatják a tápanyagok felszívódását.

Milyen jótékony hatásai lehetnek a telítetlen zsírsavaknak a szervezetre?

Telítetlen zsírsavakat érdemes beikatatni a mindennapokba, mert rendszeres fogyasztásával sokat tehet: 

  • a szív- és érrendszer egészségének védelméért
  • emésztési problémák megelőzéséért
  • az immunrendszer megerősítéséért
  • az idegrendszer optimális működéséért
  • a bőr egészségének megőrzéséért
  • általános erőnlét megőrzéséért

Ahogy korábban is említettem, az egyik legjobb telítetlen zsírsavforrás a hidegen sajtolt tökmagolaj.

Saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt tökmagolajunkért keressen bennünket bátran a +36203767705telefonszámon, vagy nézzen körül webáruházunkban!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük